Leta i den här bloggen

måndag 23 januari 2012

Måndagsbrev den 23 januari 2011

Den senaste tiden har det varit stora diskussioner om hur vi kan minska på matsvinnet. Det finns de som påstår att det är stora mängder mat som bara kastas. Självklart kan vi inte ha en sådan ordning.

Matsvinnet
I veckan som gick röstade Europaparlamentet igenom en rapport om hur vi ska minska på det stora slöseriet av mat. Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt, som sitter i parlamentet, har varit delaktig och en av de pådrivande i arbetet med matsvinnet. I en kommentar på Moderaternas hemsida till beslutet säger hon följande: ”Det är dags att vi återigen litar på våra sinnen och sunda förnuft och att vi återgår till bondekulturen där jag en gång växte upp. Där man tar vara på maten och återanvänder rester i stället för den plastkultur vi lever i idag.”

Jag delar hennes synpunkt helt ut. Av rapporten framgår det att det är viktigt med rätt information och en tydligare märkning för att minska svinnet.

För några dagar sedan läste jag i tidningen Barometern att Torsås kommun planerar att börja med ett nytt system där föräldrarna skulle stämpla in när de kommer till förskolan. Enligt utbildningschefen i Torsås finns systemet redan i andra kommuner. Den största besparingen med detta system skulle vara att man får rätt antal matportioner.
Sedan ska vi inte glömma allt matsvinn som förekommer i våra hem och när vi besöker restauranger. I skolan får barnen lära sig att inte ta mer på tallriken än vad de tänker äta upp. Istället ska de ta om, då blir ju svinnet också mindre. Det bör vi som vuxna tänka på också.

Det ligger mycket i det Anna Maria Corazza Bildt säger att man ska använda bondekulturen.

Utvecklingen i Karlskrona
Jag har skrivit om det tidigare i mina brev. Men kan inte låta bli att ta upp det en gång till. Det görs stora satsningar i Karlskrona nu. Allt från ABB:s satsning på Verkö till de mindre företagsutvecklingarna i Karlskrona kommun.

Vid senaste sammanträdet med miljö- och byggnadsnämnden fanns det en lång planlista över olika projekt som ska genomföras i vår kommun. Det förutspår att många tror på vår kommun och att kommunen är framtidsinriktad. Den senaste affären på bostadssidan var PEAB:s köp av Västra Backabo.

Carl-Göran Svensson
Kretsordförande
Karlskrona Moderatkrets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar