Leta i den här bloggen

tisdag 10 januari 2012

Måndagsbrev 7 september

Den här veckan har vi sammanträde i kommunstyrelsen och i miljö- och byggnadsnämnden. Det finns en del intressanta ärenden.

Solceller, arkitektur och utformning
Det kommer upp ett ärende angående solceller på en fastighet utanför Ramdala. Det är det gamla äldreboendet Mölleberg som föreslås få solceller på taket. Detta är en byggnad ute på ”landet” som många upplever som en arkitektonisk utformad. Den har en dominerande utformning.

Det påstås att en av Sveriges skickligaste arkitekter Ragnar Östberg ska på 1900 talets början ha ritat detta hus. Om så är fallet kan jag inte bekräfta. Det vi vet är att han har ritat stadshuset i Stockholm.

Man kan alltid ha synpunkter på olika byggnader och deras utformning. Men jag är ganska övertygad om att det inte skulle vara möjligt att göra detta ingrepp på de gamla husen som finns på Trossö. Jag tror exempelvis att det inte skulle vara möjligt att montera solceller på Residenset. Då skulle säkert föreningen Gamla Carlscrona komma med synpunkter.

Det finns butiker som vill sätta upp nya moderna skyltar på fasaden. Ett flertal har fått nej på grund av att det stör fastighetens utformning. På samma sätt tycker jag det är med solceller på Mölleberg. När tillbyggnaden gjordes på Möllerberg, 1994, var det stora diskussioner om lämpligheten att göra detta. Jag vet att det var många samtal och kompromisser innan allt blev klart. Det ställdes speciella krav på denna tillbyggnad, så att den skulle smälta in i det gamla huset. Det finns fastigheter på Trossö som inte har fått byta ut gamla fönster mot nya moderna. Vad är skillnaden?


Vi har idag många platser i vår kommun där det skulle vara möjligt att placera solceller innan vi börjar med gamla kulturbyggnader. Solceller behöver inte sitta på taken, det finns flera platser på marken som är lämpligare. Det finns många stora träd runt fastigheten vid Mölleberg, så man kan ställa sig frågan om det är den mest effektiva platsen. Det var någon som sa till mig i veckan: ”när jag kör till jobbet tittar man ibland på denna stiliga byggnad.” Det ä ganska fantastiskt att man lyckades med att bygga en sådan fin byggnad på landet i början av 1900-talet.


Parkeringsstrategin
Det var ett klokt beslut som tekniska nämnden tog när man bordlade ärendet om parkeringsavgifter på Trossö. Det finns en del som bör granskas ytterligare innan man tar beslut i ärendet.


I veckan som gick kom det en ny infallsvinkel i ärendet när Skatteverket talade om förmånsvärde vid parkering. Det skulle vara intressant att veta hur Skatteverket hanterar det i andra kommuner, där man tar ut avgift för parkering som sedan betalas av den anställdes företag.


Vi har under de senaste åren utvecklat och byggt om i stadskärnan både beträffande gator och olika plaster för att få en attraktiv stadskärna. Detta är självklart viktigt för de som bor i centrum. Det är också angeläget att vi får besökare till vårt centrum. Jag kommer att återkomma i denna fråga.


Carl-Göran Svensson
Kretsordförande
Karlskrona Moderatkrets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar