Leta i den här bloggen

måndag 21 mars 2011

Måndagsbrev 21 mars

Sommarvärmen visade sig i helgen och, om alla prognoser slår in, blir det en riktigt bra vädervecka nu. Om några månader ska kommunen och företagen anställa sommarvikarier och dessutom ska det fixas med sommarjobb till ungdomarna. Det krävs att det är jobb som är meningsfulla för ungdomarna.

De senaste veckorna har kommunen underhållit infartsleden med att ta bort buskar och sly. Kanske ungdomarna skulle kunna plantera olika typer av lite vackrare växter längs infartsleden på olika ställen. Det kan vara ett område med till exempel tulpaner, påskliljor med flera blomsteruppsättningar. Vår infartsled behöver snyggas upp för att kunna möta världsarvet. Hur detta ska utformas finns det experter på inom tekniska förvaltningen.

Kommunfullmäktige på torsdag
Kommuns högsta beslutande organ samlas på torsdag för att ta ställning till bland annat hur marknadsplanen för Blekingetrafiken ska utvecklas. Förslaget är att kollektivtrafiken ska öka och byggas ut. Detta är vi överens om över partigränserna och det är bra för den framtida satsningen. De senaste åren har till exempel trafiken med tåg till Emmaboda ökat med 18 procent. Satsning på järnvägen till Emmaboda kommer att öka resandet i framtiden och vi får en bättre arbetsmarknad i vår region med snabba förbindelser till både Kalmar och Växjö.

I samband med ombyggnaden av sträckan till Emmaboda är det min förhoppning att vi kan bygga om Bergåsa station för att få en bättre trafiklösning där. Jag har skrivit om detta tidigare men det måste påpekas ytterligare en gång.

Arbetsgrupp för framtida utdelning från bolagskoncernen
Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fick jag uppdraget som sammankallande i en parlamentarisk arbetsgrupp som ska ta fram ett underlag till kommunstyrelsen om vinstutdelning från moderbolaget till kommunen. Det kommer att bli ett intensivt arbete som ska vara klart till budgetberedningen i maj 2011.

I beslutet från kommunstyrelsen framgår följande. ”Då såväl kommunens som bolagens verksamhet påverkas av utdelningens storlek är det viktigt med en långsiktig utdelningsnivå som tar hänsyn till hela Karlskrona kommuns samlade verksamhet.”

Invigningar
I torsdags var jag med om att ta första spadtaget till gräsplaner för tennisen i Karlskrona. Karlskrona Tennis klubb gör där en stor satsning på att bygga ut sin anläggning. Det blir Sveriges första gräsplan för tennis. Ett riktigt spännande projekt. Tänk bara vilka stjärnor som kanske kommer till Karlskrona och vilken PR det blir för vår kommun.

En annan intressant satsning gör Stena Line som ansluter sina fartyg med elström när de ligger till kaj på Verkö. Det är den andra hamnen i Sverige som gjort elanslutning till fartyg. Göteborg var framme tidigt med att elansluta fartyg. För de boende runt Verkö kommer det att bli en stor förbättring på deras närmiljö när dieselmotorerna inte används vid kaj.

Carl-Göran Svensson
Kretsordförande
Karlskrona Moderatkrets

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar