Leta i den här bloggen

måndag 7 februari 2011

Måndag den 7 februari 2011

Regeringen kommer att ta bort lagen om obligatorisk byggfelsförsäkring som ska skydda mot eventuella byggfel. Den fyller inte någon funktion idag, som den gjorde för 20 år sedan. Alla fel som denna försäkring skulle skydda mot täcks numera av andra försäkringar. Idag har man kunnat begära anstånd från att teckna denna försäkring men det är ett mycket litet antal företag och personer som lyckats med detta.

För den enskilde innebär det en besparing på cirka 60 000 kr för en villa som kostar 3 miljoner kronor. Det kommer att bli enklare att bygga och administrationen för enskilda och företag blir betydligt lägre. Detta är ännu ett bevis på att Allliansregeringen satsar på att förenkla för medborgarna och företagen i vårt land.

Regeringen kommer att införa ett färdigställandeskydd för byggandet som är enklare, anpassat och modernt enligt dagens byggande. Med denna förändring blir det lite billigare och regeringen hoppas också byggprocessen kan påskyndas. Den nya lagen är tänkt att träda i kraft 1 januari 2012.
I Karlskrona innebär det en besparing på cirka 6 miljoner kronor för husbyggarna och en betydligt enklare hantering av byggprocessen.

Blekingetrafiken

I fredags var jag på ett möte i Karlshamn med Blekingetrafiken där det presenterades olika förslag för hur kollektivtrafiken ska utvecklas i Blekinge. Det var ett intressant möte där vd för Blekingetrafiken redogjorde för framtida satsningar för att öka kollektivresandet i vårt län.
För att nu koncentrera mig på trafiken i Karlskrona kan jag konstatera att det krävs miljontals med kronor för den framtida utbyggnaden. Det finns förslag på att bygga om vid gamla Gullberna station, en investering på minst 100 miljoner kronor. En ombyggnad till planfri korsning vid Bergåsa kostar minst 70 miljoner kronor.

Sedan finns det förslag på utökad trafik till Kalmar, Göteborg och Köpenhamn till ökade driftkostnader på ett antal kommuner. Tillkommer givetvis investeringar i övriga Blekinge, Sydostlänken och tåg till flygplatsen i Kallinge. Ja listan kan göras hur lång som helst.
Självklart är det viktigt att vi bygger ut kollektivtrafiken i Blekinge så väl som i övriga landet. Men vi måste också våga prioritera bland alla önskemål. För mig är det ett enkelt val bland alla de olika förslagen.
Det är att vi måste bygga en planskild korsning i Bergåsa före alla andra investeringar i Karlskrona.

Banan kommer att vara stängd i samband med en ombyggnad upp till Emmaboda någon gång fram till 2013. Då är det också viktigt att vi vågar ta beslut om denna satsning före alla andra.
Bergåsa station är idag en av de stora platser där många människor stiger av och på till högskolan eller sjukhusområdet. Om jag fått rätt information kommer det att vara 152 bomfällningar om dagen efter ombyggnaden av Emmabodabanan. Det säger sig självt att det är inte möjligt om vi ska få en fungerande trafik i denna korsning.
Och så tillkommer all busstrafik. Vi måste våga sätta ned spaden och omgående börja projektera och bygga om vid Bergåsa station så det inte blir för sent innan 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar