Leta i den här bloggen

tisdag 7 december 2010

Måndagsbrev

I torsdags den 1 december var jag på samrådsmöte angående den nya stadsdelen på Pottholmen. Det var ett välbesökt möte, med många studenter från Fysisk Planering på Blekinge Tekniska Högskola BTH och ett antal Karlskronabor. Det var en riktigt bra dialog där det fanns de som ville bevara delar av nuvarande fastigheter och de som såg möjligheter med att bygga nytt.
Självklart ska vi kunna bygga nytt och samtidigt bevara hus av värde. Jag har sagt det förut och säger det igen: Vår generation måste självklart få ge sitt avtryck på bebyggelsen, liksom våra förfäder gjort på tidigt 1900-tal. Risken finns annars att vår generation blir historielös.
Förslaget innebär bland annat att Blekingegatan öppnas upp för trafik och att sträckan från Blekingegatan fram till Järnvägstorget stängs för biltrafik. Här kommer det istället att bli en fin strandpromenad ändå från Brohålan och ut till Saltö.
Hela Borgmästarefjärden kommer att bli en helt ny upplevelse. Det blir en fortsättning på att utveckla stadsmiljön i vår stad. I förslaget finns det också ett antal gröna områden för att det ska bli ett attraktivt boende. I området måste vi skapa hyresrätter såväl som bostadsrätter. Det måste bli en kombination av olika boendeformer som kan passa många i samhället. Det är självklart en lång process innan vi kommer dit men det gäller att vi har visioner om att utveckla vår kommun.
Jag hoppas att det kommer många intresserade till samrådsmötet imorgon onsdag den 8 december kl 18.30 i Sparresalen. Välkommen dit!

Nytt handelshus
I torsdags kväll var det invigning av ett nytt handelshus för båtar på Muddret. 1852 invigde man sina lokaler första gången. Karlskrona som sjöstad har nu fått ännu ett företag som tror på utvecklingen i vår kommun.

Byggnader i trä
"Det hållbara samhället byggs i trä" heter ett mycket intressant seminarium som jag deltar i idag på Marinmuseum. Pottholmen skulle kunna vara en sådan stadsdel som ska byggas i trä. För att lyckas med det krävs ett samarbete mellan Karlskrona kommun och byggentreprenörer.
I Karlskrona har vi av tradition byggt i trä. Ett exempel bland många är repslagarbanan på Marinbasen och det allra senaste är den cylinderformade entrébyggnaden på BTH.

Till sist
Vintern tränger på oss allt närmare. Det är åtskilliga år sedan snön kom i slutet av november och fortfarande ligger kvar. Kallt är det också och ser vi framåt verka det som detta väder ska fortsätta. Hoppas åtminstone på en vit jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar