Leta i den här bloggen

måndag 6 september 2010

Måndagsbrev den 6 september

Säkrare bussresa med nattstopp
Många känner oro inför en sen hemresa med buss. I Toronto i Kanada har man sedan några år infört ett system som innebär att de som åker buss efter kl 21.00 på kvällen kan be bussföraren om att han stannar i nära anslutning till sin bostad för en säkrare väg hem. När bussen då stannar öppnas bara framdörren så att ingen annan stiger av eller på än den person som bett att få stiga av. Förutsättningen är att man bor utmed den linjesträckning som bussen kör. Det går förstås inte att be busschauffören att köra en annan väg.

Det har visat sig att antalet brott mot personer som åker buss nattetid har minskat. Samma system har nu Kalmar kommun infört, även här med mycket gott resultat. Det har heller inte visat sig vara några större problem med hålltider på de olika linjerna. Alla tycks uppleva det som något positivt. Ibland är det inte mycket som behövs för att öka säkerheten för medborgarna i våra kommuner som åker med kollektivtrafiken.

I Kalmar fungerar nattstoppet så här:
· En ensamresenär kan begära var på bussens färd som resenären vill kliva av. Det kan vara mellan två busshållplatser. Stoppet görs upp med chauffören innan resan.
· När det är dags att kliva av öppnar busschauffören endast framdörren och släpper bara av personen i fråga. Bakdörren hålls stängd.
· Resenären kan begära nattstopp från 21.00 till och med sista turen för kvällen.
· Nattstopp gäller endast för ensamresenärer.
· Nattstopp gäller bara för turer inom Kalmar kommun.

Resultatet av nattstoppet i Kalmar har blivit att antalet personer som reser med buss sena kvällar har ökat med anledning av denna åtgärd. Människorna känner sig trygga med systemet.

Jag tror nattstopp skulle vara bra att införa i vår kommun. Jag kommer att föreslå Karlskrona kommun och Blekingetrafiken att man inför detta system på försök i kommunen på en del av våra linjer inledningsvis. I första hand bör det vara sådana linjer där det förekommit våld eller brott i samband med bussresandet sena kvällar.

Valet 2010
Valrörelsen går nu in i sitt slutskede och debatterna blir mer intensiva. Det märks att oppositionen blir mer och mer trängd av alla opinionsundersökningar. En hel del smuts dyker dessvärre upp i debatterna på sina håll. Jag hoppas vi kan fortsätta de sista dagarna som valrörelsen i stort fungerat hitills, dvs med en saklig, informativ och hederlig debatt. Visst ska vi påvisa våra olika inriktningar och våra olika förslag och deras konsekvenser och visst ska vi kunna påvisa att vi i en del frågor har väldigt olika åsikter. Väljarna måste få reda på vad vill uträtta under kommande mandatperiod.

För oss i Alliansen gäller det att jobba intensivt de sista dagarna för att vinna valet. I helgen har vi haft besök av Alliansbussen i Karlskrona. I lördagens BLT fanns att läsa en debattartikel från Alliansen i Karlskrona, ”För oss är äldreomsorgen särskilt viktig”. De fyra tilltänkta gruppledarna beskrev där en del av de frågor vi vill driva nästa mandatperiod.

Det finns en stark sammanhållning i Allians Karlskrona och vi har visat Karlskronas invånare att vi tillsammans med Miljöpartiet kan regera en kommun. Nu söker vi i Alliansen väljarnas förtroende för en ny mandatperiod. Vi bjuder självklart in Miljöpartiet att vara med i en sådan regeringsbildning. Men målet för oss är att få en egen majoritet för Alliansen i Karlskrona.

Vill du veta mer om frågor du är intresserad av så passa på att besöka vår valstuga på Stortorget vardagar kl 11.00-14.00, 16.00-18.00 och lördagar kl 11.00-14.00.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar